Monday 13 February 2012

Resepi : Puteri Ayu Kacang Merah


Bahan :
1 1/4 cawan gula
1 1/4 cawan santan/air kelapa
3 biji teur1 s/k overlatte
2 1/2 cawan tepung gandum
1 s/b baking powder
1 cawan inti kacang merah
kelapa parut (putih) +sedikit garam +sedikit tepung gandum...}gaul rata dan kukus

Cara :
-mula2 pukul telur ,gula ngan overlatte hingga kembang & pekat....
--msukkan santan / air kelapa sedikit demi sedikit....hingga sebati....
-masukkan tepung gandum & baking powder sedikit2 hingga sebati.....
- ambil sedikit adunan masukkan kedalam mangkuk...kemudian banchkan bersama inti kacang merah hingga sebati..kemudian tuang kedalam adunan tadi....
-gaul hingga adunan rata...
-siap....
- bubuh kelapa parut kedalam acuan yg telah disapau ngansedikit minyak....tekan2 bagi rata...
- tuang adunan tepung kacang merah tadi kedalam acuan... kukus selama 10 minit....

selamat mencuba.. :)



TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA. JANGAN LUPA FOLLOW DAN DATANG LAGI !!! ^.^)Y

No comments:

Post a Comment